Pages

04 June 2010

choc...choc...choc... :)

Ramai yang menganggap negatif bila disebut ttg coklat. Padahal byk kebaikan coklat sebenarnya..hehe utk penggemar coklat sperti saya....  (^_^).
  • Coklat mengandungi zat makanan yang lengkap dan seimbang. Coklat susu (100g) dapat menyumbangkan 17% karbohidrat, 15% lemak, 6% protein dan vitamin serta mineral yang diperlukan oleh setiap tubuh manusia dalam sehari.
  • Coklat juga sesuai bagi golongan yang aktif dan bekerja kerana coklat susu (100g) menyumbangkan 15% daripada keperluan tenaga manusia dalam sehari. 
  • Selain daripada itu, coklat mempunyai bahan anti kerosakan gigi seperti tannin, kasein dan asid oksalid yang berperanan sebagai pelincir yang menghalang pembentukan plak gigi.
  • Coklat adalah bebas daripada kolesterol kerana lemak koko mengandungi 328.2% asid oleik yang berperanan merendahkan paras kolesterol dalam darah. 
  • Asid sterik pula mempunyai kesan neutral terhadap paras kolesterol.
  • Koko mengandungi theobromina yang memberi kesan ketenangan untuk penumpuan otak dan membantu meningkatkan daya ingatan.  

Gambar Sekadar hiasan
Gambar Sekadar Hiasan

p/s : hiasan tu hiasan la jugak tp ske mkn dedua jnis brand cekelat tuh.hehe.. Jadi...mari makan cekelat !!!!!!!!!

0 comments: